Verhaal Wouter

EET SMAKELIJK(en…….verstandig en gezond)

Wouter foto voorAlles smaakte zo goed, lekker smullen, bourgondisch innemen; alles prima voor elkaar: zaterdags stokbrooddag: jaaaarenlang zaterdagavond een HEEL stokbrood opgegeten, rijkelijk belegd met alle mogelijke (vette) Franse kaassoorten, flesje rode wijn erbij. De avond kon beginnen met…..natuurlijk vaak nog meer lekkernijen.

Dit ongewenste eetpatroon ging jaren goed, nergens last van. Ik was nog volop in beweging en liep “die jonge gasten” er op m’n vijftigste nog ruimschoots uit!

Echter, toen ik afscheid nam van het actieve werkzame leven, begonnen de klachten te komen. Uiteraard een te dikke pens, last van knieën, enkels en rug.

Een neuroloog, die mijn hernia-achtige rug onderzocht, liet mij in zijn spreekkamer met een stapel boeken van twintig kilo marcheren en vroeg me hoe dat voelde. ”Dat is nou ongeveer uw OVERgewicht”,legde hij me uit. Nou, ik kon het duidelijk voelen. Ik begon op advies van een vriendin met een ingrijpend dieet; ging goed; 22 kg. Gewichtsverlies binnen een half jaar! Maaarrr, hongerklap na hongerklap en ternauwernood de vluchtstrook van de A2 kunnen bereiken achter het stuur,levensgevaarlijk!

Dus weer bijeten en snel daarna verviel ik weer in “stokbroodpatroon”. Dus weer een {(on) gezonde} gewichtstoename, die sluimerend weer naar een overgewicht leidde: kleding te strak, buikriem ruimer, moeilijk tot helemaal geen veters meer kunnen strikken, moeite metWouter foto na bukken en spullen van de grond oppakken, enz., enz., enz.

Drie jaar geleden volgde de onvermijdelijke rugoperatie en een herstel (MET dat overgewicht). Dat ging zeer moeizaam en o,ja ik bleef maar roken (pakje Cabellero zonder filter per dag); het ging steeds slechter!!!!!

Op 1 juli 2012 sloeg het noodlot toe: dubbel hartinfarct, ternauwernood overleefd. Ik moest de dokter BELOVEN, dat ik zou stoppen met roken. Ik zette de “nicotineschakelaar” resoluut om en heb nooit meer ÉÉN sigaret aangeraakt!

Gevolg: het eten smaakte nog veel beter en de hoeveelheden namen toe. Het toch al aanwezige overgewicht nam verder toe. De revalidatie ging moeizaam. Ik zat in de bekende vicieuze cirkel, waar zonder professionele hulp geen uitkomen meer was.

Dus werd ik door de huisarts doorverwezen naar “mijn reddende engel” Astrid. Zij coachte mij van een onverantwoorde 104 kg.(bij een lengte van 1.79m.) weer terug naar een BIJNA ideaalgewicht van 85kg. schoon aan de haak. Ik kan mijn zgn. trouwpak weer aan; het zit zelfs een beetje te ruim!!!!!!!!!

Astrid heeft mij geleerd wat GEZOND en LEKKER eten inhoudt, dat MATIGHEID een schoon goed is en dat af en toe zondigen niet zo erg is. Dat je dat dan op de juiste, gezonde manier moet compenseren en…………..veel water drinken (twee liter per dag!!!!!!!!).

De conditie is vrijwel op” niveau vijftig jaar” met als blijvende schade een kwart afgestorven hartspier door die treurige (en misschien wel onnodige) hartinfarct!

Ik zal nooit meer roken, ik zal veel bewegen en ik zal heeeeeeeeeeeeerlijk eten dankzij de geweldige voedingsadviezen van Astrid. 

Bedankt Astrid.

 Wouter Steenbergen (10-04-1946), Zierikzee.